neděle 9. srpna 2015

40-42_víkend v přírodě


Prodloužený víkend 7. - 9. 8. (pátek – neděle)
Vzali jsme si v pátek volno, abychom zase mohli procestovat kousek Afriky.
Tentokrát jsme se vydali do středozemí do oblasti Volta region. Cestou jsme měli pár problémů, mysleli jsme si, že budeme muset spát někde na ulici, jelikož trotro, které nás mělo odvést večer na místo určení bylo rozbité, ale naštěstí se našlo ještě jedno další.
Dorazily jsme k přehradě Akosombo. Tato přehrada produkuje více než 60% elektrické energie potřebné v Ghaně. To je celkem dost. Ale teď tu není moc vody a je s elektřinou problém. No vídám to každý den v Akře. Když přijdu z práce domů, musím mít opravdu velké štěstí, aby elektřina fungovala. A někdy nefunguje klidně i 4 dny v kuse.
Můžete vidět na obrázku, že je tu opravdu málo vody. Na této přehradě je 6 generátorů, ale v tuto dobu funguje pouze jeden (tam kde se tvoří peřeje).
Pohled z přehrady.



Tady vidíme, co vlastně tu vodu zadržuje a co tvoří přehradu.



Trochu se nám smráká. Ale jezero za přehradou je nádherné. Poprchává jen maličko.


A tady naše cestovatelská parta.



Když je přebytek vody a hrozí nějaký problém, tak se přehrada musí upustit. Upouští se tímto korytem. Ale už 5 let se upouštět nemusel.


Tady ještě pohled na to, kudy vlastně teče voda k těm turbínám.


A nakonec si pomůžu se strýčkem googlem, abychom viděli celou přehradu z leteckého pohledu.


Odjíždíme dále. Cestovat v 6 lidech v jednom taxíku pro nás není problém.
 Na další kousek cesty musíme využít služeb trajektu. Most, který tu je široko daleko jediný, se opravuje. Takže si určitě umíte představit ty kolony aut.
No i takto se dají přepravovat krávy. Neboj te, byly živé.


Naše další cesta je k vodopádům. Jmenují se Wli Waterfalls. Je to jeden vodopád, který je velký a rozděluje se na horní a dolní. Zaplatili jsme 25GHC (200Kč) na menší okruh, ale když jsme odešli s průvodcem z recepce, uplatili jsme ho na velký okruh (měl stát 50GHC) za pouhých 5GHC od každého.
Byla to krásná 6 hodinová cesta opravdovým pralesem.
Start.


Zastav a nepřežiješ. Had to schytal od party mravenců.


V dáli už vidíme vodopád, ale čeká nás dlouhá cesta.


Jsme vysoko.

Hodně vysoko.


Strach, ale nemám. Myslím, že jsem něco vypotil, za ten výšlap…


A selfie s vodopádem.

ÁÁÁ támhle je Togo.


Je to dřina, ale jsme opravdu spokojení.


První, menší vodopád.


Příroda je tu fakt nádherná. Jako kdyby tu nikdy žádný člověk nebyl.
Tak jsme slezli k dolnímu vodopádu. 

Můžeme být rádi, že jsme se neskutáleli. Bylo to hodně prudké, někdy jsme šli po kořenech stejně jako kdybychom šli po žebříku.
A tady máme větší vodopád.


Nakonec jsme přespali v pralese u nějakého rasta týpka. Bydlí tu sám už tři roky. Bez elektřiny, bez techniky, prostě v přírodě.
Tento baráček je jeho výtvor.


A takhle jsme spali mi. Opravdu moskytiéry byly potřeba. jsme v pralese, tak jsou komáři samozřejmostí.




A jedna perlička na závěr víkendu.
Když jsme odcházeli z pralesa, šli jsme znovu kolem recepce. Tam nás nechtěli pustit domů, jelikož jsme zaplatili jen jeden den. Ten včerejší. Chtěli po nás další vstupné. Samozřejmě, že jim nic dávat nebude…
No, přivolali se na nás imigrační a ty chtěli pasy. Samozřejmě pasy nemáme, jelikož bychom je mohli ztratit, či by nám je mohli ukrást. Máme je jen okopírované. To jim nestačí, chtějí originály…
Jednoho z nás připoutali želízky, a že půjdeme s nimi na služebnu, a že nás zavřou do vězení než to vyřídí s naší ambasádou. No, začínáme se opravdu bát. Snažíme se vysvětlit, že jsme neudělali nic špatného, že jsme jen přespali v pralese. Samozřejmě neberou nic v potaz. Říkáme jim, že zaplatíme dodatečné vstupné do pralesa. No to jim nestačí a musíme zaplatit i pánům z imigračního.
Nakonec jsme každý z nás museli zaplatit kolem 1000Kč a pustili nás.
To vše nám zabralo asi 3hodiny ztraceného času, peníze v háji a zkaženou náladu. Ale do vězení jsme opravdu nechtěli.
Tady vidíte jak je to tu vše zkorumpované. Opravdu nechutné. Odjíždíme domů. Chtěli jsme se podívat ještě na jedno místo, ale už to bohužel nestíháme kvůli tomuto problému. 

1 komentář: